• Iedere vrijdag betreedt het damesvoetbalteam van DEV Doorn om 20.00 uur het voetbalveld aan de rand van het dorp. Op een half veld een overzicht aan verschillende oefeningen – pionnen en doeltjes verspreid, de hordes voor de coördinatie en natuurlijk liggen de ballen klaar. Uitgedacht door onze vaste trainer Ebo Ebens. Oefeningen voor de warming-up, dribbeloefeningen, overspelen, sprintoefeningen en chaos-oefeningetjes. Wat begon als een wekelijkse 60 minuten training werd het al snel 75 minuten en deze vrijdagavond rennen de dames na ruim 100 minuten nog steeds fanatiek achter de bal aan. Kortom de motivatie blijft gedurende de training onophoudelijk hoog. We eindigen zoals gewoonlijk met wedstrijdvormen waarbij deze in de opzet en uitvoering vaak anders zijn waardoor het meer is dan dat.
  De dames beginnen nu ook steeds meer het wedstrijdgevoel te krijgen en ja hoor, de competitie nadert en het competitietoernooi is aanstaande. Op 10 maart trappen ze af voor hun eerste officiële toernooi. Dat gaat gebeuren bij VRC in Veenendaal. Op deze eerste toernooiavond mogen we in ons geval gelijk vier wedstrijden spelen. Zoals we ooit begonnen zijn met wat intrappen op een vrijdagvond met een klein, maar vooral gemotiveerd groepje, staan we nu voor de uitdaging dat in wedstrijdvorm te verpakken.

  Hoe is Ebo, een trotse Houtenaar, eigenlijk bij DEV in Doorn terechtgekomen?
  “Mijn dochter van 11 speelde met haar voetbalteam uit in Doorn. Ik vond het een leuke en gezellig ogende club. Toen ik dezelfde avond googelde op de DEV website zag ik de oproep voor een trainer voor een startend vrouwenteam.” Die oproep was eind 2021, zeven enthousiaste vrouwen hadden zich bij DEV verzameld met de wens om een vrouwenteam op te starten. En hoewel Ebo al van maandag tot en met donderdag op het voetbalveld stond, reageerde hij direct en de volgende dag kon hij al op gesprek komen.
  “Na een vooral gezellig en informatief gesprek  waren we er al snel uit: laten we maar gewoon beginnen en binnen een week had ik de sleutel en stond ik op vrijdagavond gewoon in Doorn.”

  En hoe is het bevallen als trainer van de DEV dames?

  “Het is een leuke groep. Als trainer wil je een groep hebben die je ook energie teruggeeft, er zoveel mogelijk is en toch ook graag wil leren. Ruim een jaar na dato kan ik niet anders zeggen dan dat dit doorlopend aanwezig is.
  Een jaar later is de groep van zeven dames uitgegroeid naar een mooie groep van 24 dames. De leeftijden variëren tussen de 25 en 47 jaar en het is een mix van ervaren pingelaars, beginnende voetbalsters en zelfs first-time sporters! Alles mag er wezen en dat siert de groep.”
  Maar kritisch is Ebo ook. “Ik wil als trainer wel nieuwe ontwikkelingen zien. We hebben nu een jaar vooral getraind, het wordt tijd dat een nieuwe fase start: de competitie. Ik zou ook graag meer trainers voor de groep willen hebben zodat continuïteit en trainingsstijlen nog meer afwisseling en leren bieden. Maar ook binnen de vereniging mogen we nog meer als nu aan de slag om het meiden-en damesvoetbal echt op de agenda te krijgen en te houden.”
  Een visie op vrouwenvoetbal met een plan en een jaarkalender. Zo houd je mensen verbonden met je club! Die stappen worden gezet dus er is alle reden om optimistisch te zijn.
  Ebo klinkt standvastig. Dat kenmerkt hem ook als mens: gedreven, enthousiast en prestatiegericht. “Er moet groei en perspectief zijn voor het vrouwenvoetbal met alle trainingsvormen en faciliteiten die daarbij passen. Want we zijn goed begonnen, maar moeten het ook goed vervolgen.”

  Heb jij interesse in het damesvoetbal bij DEV Doorn? Kom een keertje proeftrainen! Het team verwelkomt iedere speler die zich enthousiast inzet op haar eigen niveau, met de wens om een gezellige verbinding aan te gaan bij de club!