• Vandaag maken we kennis met het nieuwe DEV bestuurslid Lonneke Mulder. 

  Lonneke is tijdens de ALV van 10 mei officieel toegetreden tot het bestuur van DEV Doorn. Zelf geeft zij toe niet veel met voetbal te hebben. “Ik kan zelf niet voetballen maar ik ging vroeger altijd, ieder weekend, samen met mijn zus op stap met mijn vader, kijken naar het voetbal in Stokkum.” Voor degene die dat nog niet weet, Stokkum is een dorp in de Achterhoek dat bijna op de grens ligt met Duitsland. “Mijn herinneringen aan die weekenden zijn de gezelligheid, de beleving langs het veld en het zakje chips aan het eind.”

  Als moeder van twee jongens ervaarde zij die gezelligheid ook meteen toen ze bij DEV kwam. Haar zoons Daan en Joep spelen respectievelijk in de JO10 en JO8. Destijds vroeg Lonneke zich af hoe zij DEV kon helpen. Van voetbal zelf wist ze weinig dus trainer of coach worden, viel af. “Maar ik ben wel goed in dingen regelen.” Zodra zij de oproep van voorzitter Casper zag voor nieuwe bestuursleden, nam zij contact met hem op. Organiseren, dingen regelen, dat had het bestuur nodig. En inmiddels is Lonneke dus alweer enkele maanden actief voor DEV en is ze dus 10 mei officieel benoemd. 

  “Ik ben verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het clubhuis: de bar, de uitstraling en zorgen dat het clubhuis aantrekkelijker wordt gemaakt”, legt zij uit. “Wij willen vooral dat leden en bezoekers het leuk vinden om bij ons te komen. Wij vervullen een maatschappelijke functie waar iedereen, van alle leeftijden, en alle kleuren en geuren samen komen. Kijk naar vrijdag 21 april: toen speelde het dames 30+ voetbalteam haar eerste toernooi thuis. We hadden publiek, diverse bezoekersteams en een heel gezellig feest. Al die mensen die samen kwamen. Verschillen tussen mensen vallen weg en dat is de functie die wij als vereniging hebben.” 

  De energie en het enthousiasme stralen van haar af. “Ik wil samen met de vrijwilligers blijven nadenken hoe we kunnen zorgen dat mensen het leuk blijven vinden. En we denken ook na hoe we bijvoorbeeld een gezonder aanbod bij de bar kunnen aanbieden. Dat betekent trouwens niet dat we de hele boel willen omgooien maar juist dat we een gevarieerder aanbod willen neerzetten.”

  Naast het clubhuis en de bar is Lonneke ook het aanspreekpunt binnen het bestuur voor het meiden- en damesvoetbal. Het bestuur erkent dat deze groep leden aandacht verdient en het onderwerp staat op de agenda om door te ontwikkelen. “De onlangs opgerichte Dames-Meiden Commissie is enthousiast van start gegaan met de organisatie van het toernooi thuis op 21 april en zij hebben ook de organisatie van het schoolvoetbaltoernooi opgepakt. Dit vindt 24 mei plaats en het aantal aanmeldingen tikt inmiddels bijna de 300 aan. Een week erna willen wij een terugkomdag voor de meisjes organiseren om te zorgen dat we nieuwe aanwas krijgen van jonge meiden!” Stuk voor stuk zijn dit leuke evenementen die ook direct effect hebben en leiden tot instroom van nieuwe leden.

  Hoe heb jij het tot nu toe ervaren, deze rol in het DEV bestuur?

  “Leuker dan verwacht, hoewel ik eigenlijk geen verwachtingen had. Ik ben vooral enorm onder de indruk van onze groep vrijwilligers. De inzet die onze vrijwilligers tonen is zo fantastisch! Neem Ellis, die zo’n vrijdag na het feest om half 1 ’s nachts de vloeren heeft gedweild, WC rollen heeft opgehangen en gezorgd heeft dat het clubhuis weer schoon was voordat de zaterdagcompetitie van start ging. De vrijwilligers nemen echt verantwoordelijkheid, voor de vereniging, voor de leden!

  Of Jeroen, die hier iedere vrijdag komt en buiten alles opruimt. Van weggemikte frietbakjes tot het weghalen van glasscherven omdat toeschouwers glazen mee naar buiten hebben genomen. Hij ruimt dit op om te voorkomen dat spelende kinderen hier intrappen. 

  De mannen die iedere dag de papiercontainer komen controleren. Weet dat de papiercontainer een belangrijke inkomstenbron is voor de club. Maar er wordt ook veel rommel in gedumpt, van piepschuim tot matrassen. Onze groep vrijwilligers ruimen dit iedere dag op en rijden de rommel naar de milieustraat. Deze mensen worden er niet voor betaald hè, en besteden uren per week aan de voetbalclub.”

  Lonneke is vol bewondering over de inzet van vrijwilligers. Ook de rol die de vereniging heeft: het brengt een directeur en tegelzetter samen.  Alle verschillen tussen mensen vallen weg. Mensen komen bij de club voor de verbinding en de gezelligheid. Dat wil zij helpen bewaken en nog verder aanwakkeren! 

  Wat wil jij nog verder meegeven aan de leden?

  “Wij hebben écht meer mensen nodig! Voor jeugdactiviteiten, voor seniorenactiviteiten. Een vereniging bestaat dankzij vrijwilligers. We hebben elkaar nodig en daar hoort ook respect bij. Respect voor onze scheidsrechters, de trainers en coaches, de mensen achter de bar, de mensen die iedere week zich inzetten voor een schone club, schone velden, de lijnen trekken, het beheer van materiaal, realiseren van de kleding, de papiercontainer. Respect ook als je dat mailtje krijgt om een bardienst te draaien. Lid zijn van een vereniging is veel meer dan alleen jaarlijks contributie betalen, het betekent dat jij ook kijkt hoe jij kunt meehelpen. Alles helpt. Er zijn, helpt! Al deze mensen helpen, voor de club.”

  En met dit laatste statement ronden wij ook het interview af. Bij deze ook een oproep aan alle leden en ouders/verzorgers van leden: DEV heeft op alle fronten hulp nodig, informeer wat jij kunt doen en nieuwe initiatieven zijn ook welkom!

  Om onze vrijwilligers te bedanken organiseert DEV op 24 juni de vrijwilligers BBQ. Zet deze alvast in jouw agenda!