• Vandaag de eerste wedstrijd van 2023: een oefenwedstrijd uit bij Saestum. Het terrein van de kleine club uit Zeist met de chique naam was door de aanhoudende regen veranderd in een moeras en het zou ook gegarandeerd afgelast zijn als we niet op kunstgras hadden kunnen spelen. Daarbij stond er een stormachtige wind op het veld die de toch al moeilijke omstandigheden nog lastiger maakten.
   Van het voorstel van de gastheren om 3 x 30 minuten te spelen kon ik nog 7,5 minuut afpraten, want met zo’n eerste wedstrijd na de winterstop ben ik toch liefst zuinig op onze spelers. Vandaar dat ik ook weer ‘de twee Mezen’ uit de 16-2 had geleend, terwijl andersom Marcus zijn diensten had aangeboden aan hen. Doordat Jens, Niek en Thijn achterin ontbraken moesten de Mezen echt aan de bak. Mees V. zelfs al vrij snel omdat we daar Jip hadden staan terwijl we met wind mee juist een jongen met zijn snelheid voorin nodig hadden.
   Een welgemeend compliment aan onze gasten: ze deden het beiden weer prima, zowel verdedigend als in de opbouw.
   Toch was het eerste deel zeker niet voor DEV, ondanks die wind mee. Het was nog wat mat allemaal en als we al een keer in de zestien waren was het – zoals mijn interim assistent-coach Arjen het zo mooi zei: “Ze geven niet de indruk dat daar vandaag iets te halen valt….”. En zo bleef het lange tijd doelpuntloos; geen wedstrijd om de nattigheid en de kou te vergeten. Dan moet je het hebben van een bliksemsnelle counter na een corner aan onze kant. Van Mees naar Gijs naar Marcus naar Gillean: 0-1.
   In het tweede stuk gunde de gastheren het ons om nog een ‘terts’ met wind mee te spelen. In dit deel zagen we het zelfvertrouwen en het gogme weer veel meer voor de dag komen. Er kwamen mooie- vloeiende aanvallen waarin het alleen ontbrak aan de beloning met een doelpunt. Tot er weer een prachtige snel uitgevoerde aanval kwam die eigenlijk op naam had moeten komen van Maurits – die overigens uitstekend uit de winterstop is gekomen (dat was al op de trainingen zichtbaar van de week). Maar Marcus gaf net nog dat laatste duwtje en dat kan je hem natuurlijk ook niet euvel duiden en een mooi doelpunt was het sowieso.
   Laatste deel was het met wind tegen. Daar ging Saestum aanvankelijk dreigender mee om dan wij het eerste deel hadden gedaan. Er kwam zelfs een penalty waarbij de nemer de wind gelukkig verkeerd inschatte en hoog over schoot. Toch pakte DEV het initiatief weer over en kwamen er nu ook weer kansen. Bart was het die de 0-3 mee pakte. Kort daarna was er een incidentje voor onze goal waarin de scheidsrechter met het nodige stem verhef een verbale gele kaart toonde aan Jip wegens commentaar. Jip reageerde daarop door nog geen minuut later een (alweer-) prachtige counter te verzilveren en de 0-4 te scoren.

   Hoewel ik de dag was begonnen met het idee: als ik nu de hele dag op de bank een Netflix serie weg had kunnen binchen was het ook goed geweest, kijk ik toch terug op een leuke en geslaagde oefen wedstrijd. Ook weer een moment om ervaringen op te doen met een nieuwe speelwijze. Straks komt onze oefenmeester Jos weer terug en dan hoeft hij daarmee niet helemaal ‘from scratch’ aan de tekentafel te beginnen, maar kan hij ingaan op levensechte belevenissen en vragen. Dank ook aan Arjen (de vader van Niek) dat hij in deze periode in wil springen!